Producția mondială de vin a înregistrat o creștere ușoară în 2025, însă continuă să fie sub media pentru cel de-al treilea an consecutiv, din cauza condițiilor meteorologice extreme și instabile care afectează viile, conform estimărilor preliminare ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV).

În România, estimările indică o producție provizorie de aproximativ 4,1 milioane de hectolitri pentru acest an, reprezentând o creștere de 29% față de 2024. De asemenea, nivelul producției din România depășește cu 3% media ultimilor cinci ani și o clasează pe locul șase în Uniunea Europeană, în urma Italiei, Franței, Spaniei, Germaniei și Portugaliei.

Pentru întreg blocul european, estimările preliminare indică o producție de circa 140 de milioane de hectolitri, o creștere modestă de 2% comparativ cu anul anterior, însă rămâne cu 8% sub media ultimilor cinci ani. Dacă aceste date se confirmă, 2025 va fi al doilea cel mai slab an pentru producția de vin din Europa de la începutul secolului XXI. Conform OIV, Europa continuă să dețină 60% din producția mondială de vin.

În ansamblu, se estimează că producția globală de vin în 2025 va ajunge la 232 de milioane de hectolitri, o creștere de 3% față de 2024, însă totuși cu 7% mai mică decât media ultimilor cinci ani.

Directorul general al OIV a explicat că principalele cauze ale scăderii producției din ultimii trei ani sunt schimbările climatice din ambele emisfere, care au adus perioade de secetă, valuri de căldură, ploi torențiale și înghețuri neașteptate. El a subliniat: „Este remarcabil faptul că aceste efecte se repetă pentru al treilea an consecutiv”.

În Europa, Franța a avut cea mai redusă producție de vin din 1957, în timp ce Spania a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani. Italia și-a menținut poziția de lider mondial, cu o creștere a producției de 8%, datorită condițiilor meteorologice favorabile.

Statele Unite, al patrulea mare producător mondial, estimează o producție de 21,7 milioane de hectolitri, cu o creștere de 3% comparativ cu 2024, dar tot cu 9% mai mică decât media ultimilor cinci ani.

În emisfera sudică, lucrurile s-au îmbunătățit, cu o creștere de 7% după trei ani consecutivi de scădere, această redresare fiind cauzată de recuperarea producției în Africa de Sud, Australia, Noua Zeelandă și Brazilia, care a compensat diminuările din Chile. Totuși, această producție se află cu 5% sub media ultimilor cinci ani, conform datelor OIV.

O creștere moderată a producției globale de vin s-ar putea traduce într-o stabilizare a stocurilor, având în vedere cererea scăzută pe piețele mature, reducerea consumului în China și incertitudinile din comerțul internațional, a explicat Barker.



Sursa articol